Refusjon ved behandling med «clear aligners»

Siden 1. mars 2022 har Helsedirektoratet utarbeidet et helt nytt takstsystem for kjeveortopedisk behandling. Det positive her er at behandling med plastskinner eller såkalte «clear alignere» nå også kan utføres med støtte fra HELFO. For at pasienten skal å få støtte til behandlingen må behandlingen planlegges og utføres av en godkjent spesialist i kjeveortopedi.

Behandling med plastskinner eller såkalte «clear alignere» nå også kan utføres med støtte fra HELFO

Vår kjeveortoped har utført behandlinger med «clear aligners» siden 2006. Tidligere var dette en behandling som stort sett ble utført på mindre estetiske korreksjoner på voksne. Fremskritt i teknologien har gjort at nøyaktigheten ved denne formen for behandling nå er mye bedre enn for få år siden. Dette har vært en avgjørende faktor til at Helsedirektoratet nå har bestemt at våre pasienter nå også skal kunne få støtte til denne typen av behandling.
De siste årene er det også mange allmentannleger som tilbyr behandling med «clear aligners» på sine pasienter. De ulike leverandører tilbyr gjerne et kurs på noen timer for at tannlegen skal kunne bestille deres produkt. I motsetning til dette har en godkjent spesialist i kjeveortopedi gjennomgått tre års fulltidsstudier for å lære seg det nødvendige innen fagområdet kjeveortopedi. En kjeveortoped er spesialist på bittavvik, tannstilling og kjevenes vekst, i tillegg til estetikk og funksjonalitet. Vår kjeveortoped jobber fulltid med å regulere tenner enten det er med regulering på utsiden, innsiden av tennene eller med gjennomsiktige plastskinner.

Les videre