Daglig tannpleie med regulering
Hva må du tenke på når du har fått tannregulering?
Den viktigste oppgaven pasienten utfører etter å ha fått påsatt reguleringen, er tannpussen, som skal gjøres grundig morgen og kveld, hver dag, under hele behandlingen. Det vil bli undervist i tannpussteknikk samt instruksjon i bruk av solobørsten.
Det tar 5 minutter å pusse tennene ordentlig. 10 minutter daglig tannpleie er helt nødvendig!
Det skal skylles med fluorskyllevann 0,2 % hver kveld før man legger seg. Her er det viktig ikke å skylle med vann etterpå, da dette reduserer effekten av fluorskyllevannet. Fluorskyllevann fås kjøpt på apoteket.
Dårlig renhold vil medføre at emaljen på tennene skades. Disse skadene er begynnende hull som sees som hvite flekker på tennene (white spots). Disse flekkene er estetisk skjemmende og er vanskelig å fjerne. Det enkleste er å forebygge disse ved å følge de hygienerutinene vi gir dere! Disse hvite flekkene kan utvikle seg videre til ordentlige hull som krever behandling. Ta godt vare på tennene under behandlingen, slik at resultatet blir best mulig!
Pasienten skal gå til kontroll/stramming hver 4-6 uke. Det er viktig at de som bruker plater og annen avtagbar regulering tar denne med til hver kontroll, da disse ofte må justeres og kontrolleres.
Alle pasienter skal alltid ha ny time i hånden før dere forlater klinikken, etter hver kontrolltime. Hvis noen av pasientene kommer hjem uten ny time, må dere kontakte oss på telefon 37 02 55 33 for å bestille dette!
Av og til løsner det en eller flere reguleringsklosser, ofte skjer dette i begynnelsen av behandlingen da pasienten ikke har vent til reguleringen. Hvis dette skjer tar dere kontakt med oss snarlig slik at disse kan limes på igjen.
Regulering og mat/kosthold
Det vil være en del begrensninger i hva man kan spise under behandlingen med tannregulering. Disse begrensningene gjelder under hele behandlingen. Generelt skal man unngå all mat som er hard. Hard mat medfører at store tyggekrefter overføres til klossene, slik at disse løsner. Dette igjen medfører ofte at tennene kan bevege seg tilbake mot utgangpunktet. Vi må da bruke ekstra behandlingstid på å korrigere dette, slik at behandlingen tar lengre tid!
Mat du må unngå er:
- Drops, karameller, tyggegummi, nøtter, knekkebrød. Seige og harde godterier generelt!
- Man må unngå å spise gulrøtter og eple i sin opprinnelige form. Raspet gulrot og oppskåret eple er imidlertid greit.
Smerter og ubehag
2-3 timer etter at reguleringen er påsatt, vil det bli ømt/vondt i tennene. Dette er helt normalt og vil vare alt fra 2-3 dager opptil en uke. Reseptfrie smertestillende vil enkelt kunne lindre dette, hvis det skulle være nødvendig (Ibux, Ibuprofen, Paracet osv.). Følg doseringen angitt på pakningen. Tennene kan etter en tid også bli bevegelige og føles løse, dette er også helt normalt. Det anbefales bløt mat i denne perioden!
I den første perioden er det også en viss risiko for å få gnagsår i kinnslimhinnen av de ny påsatte reguleringsklossene. Dette skjer på grunn av at munnslimhinnen trenger tid til å bli vant til reguleringen. Da er det godt å ha bløt voks som dere kan trykke på de skarpe kantene. Denne myke voksen kan brukes flere ganger. Etter hvert vil slimhinnene i munnen bli tykkere slik at kroppen på denne måten tilpasser seg reguleringen. Det tar omtrent 1 til 2 uker å tilvenne seg reguleringen. Det vil også bli noe ømt i tennene etter strammingen som skjer hver 4-6 uke, ømheten varer da ofte kortere (2-3 dager) enn når reguleringen først ble satt på
Oppfølging hos vanlig tannlege
Det er å anbefale at man får utført en undersøkelse av tenner og tannkjøtt hos sin vanlige tannlege/tannpleier før den kjeveortopediske behandlingen starter. Dette for å utelukke eventuelle hull i tennene eller tannkjøtts problemer før behandlingsstart hos oss. Det er også viktig at man følger avtalte kontroller hos sin tannlege/tannpleier selv om man er under kjeveortopedisk behandling.