For pasienten
Hva er en endodontist?
En tannlege som etter 3 års spesialistutdannelse er spesielt godt trent til å behandle pasienter som trenger å få utført rotfyllinger, har smerteproblematikk eller har behov for kirurgiske behandlinger.
Rotfylling-endodonti
Rotfylling omhandler behandling av tannens indre (pulpa) og omkringliggende strukturer. Tannens pulpa inneholder nerver, blodårer og bløtvev.
Hvorfor rotfylle: Forebygge eller behandle bakterielle infeksjon i rotkanalen som fører til betennelse i tannens omkringliggende vev.
Hva er rotfylling
Karies og dype fyllinger kan føre til skade og en bakteriell infeksjon i pulpa (nerver, blodårer og bløtvev). Oftest er pulpa blitt skadet som følge av at det er kommet bakterier inn i den pga karies i tannen (stort hull) eller en sprekk. Rotfylling av en tann gjøres som en følge av denne bakterielle infeksjonen, fordi pulpa er skadet eller død. Rotfylling er nødvendig for å beholde tannen.
Behandles ikke nerven vil bakteriene spre seg til rotspissen og en betennelse i benet rundt rotspissen vil oppstå. En tannbyll kan dannes med hevelse eller fistelåpning («kvise på tannkjøttet»). Infeksjonen i pulpa kan gi tannpine, men som oftest foreligger den uten symptomer. Den blir derfor oftest oppdaget ved et rutinemessig røntgenbilde.
Rotfylling går ut på at man fjerner bakterier og infisert vev fra tannen. For å bli kvitt betennelse og bakterier, må tannlegen rense nervekanalene med forskjellige rotfyllingsinstrumenter og spesielle bakteriedrepende skyllemidler. Noen ganger kan tannen rotfylles ferdig med en gang, men oftest går behandlingen over to eller flere tannlegebesøk. Mellom første og neste tannlegetime legges det et bakteriedrepende middel i de rensede nervekanalene. Rotkanalen fylles så igjen med et rotfyllingsmateriale.
Noen ganger er ikke rotfyllingsbehandling nok til å ta knekken på bakteriene. I disse tilfellene kan en kirurgisk fjerning av rotspissen bli nødvendig for å kunne beholde tannen. Før et kirurgisk inngrep vil man i de fleste tilfeller forsøke om man kan bli kvitt betennelsen med en omgjøring av rotfyllingen.
Å rotfylle en tann er normalt en smertefri behandling. Noen ganger kan det være vanskelig å bedøve tannen, spesielt når betennelsen er kraftig. Endodontisten vil være ekstra oppmerksom på dette å gjøre sitt ytterste for at pasienten ikke skal kjenne smerte.
Etter at tannen er ferdig rotfylt legges en midlertidig toppfylling i tannen. Den henvisende tannlege vil derfor måtte lage en endelig fylling eller krone etter rotbehandlingen.
Blir det smerte etter behandlingen?
Det kan bli noe ømhet etter at nervekanalene er renset, men oftest er det smertefritt. Dersom symptomer etter behandling oppstår kan det tas smertestillende tabletter som angitt av endodontisten. Ved enkelte tilfeller, kan det bli smerter og noen ganger hevelse. Dette vil normalt bli bra etter de første dagene, men skulle smerten vedvare eller hevelsen bli større, er det nødvendig å ta kontakt med oss. Av og til må det gis antibiotika i tillegg.
Etterkontrol
Endodontisten vil sende en epikrise(rapport) til henvisende tannlege etter ferdig behandling. Epikrisen forteller om hvilken behandling som er blitt utført og om forventet prognose. Henvisende tannlege vil sluttbehandle tannen og følge opp med kontroller av den rotfylte tannen. Rotfyllingene må følges opp med årlige røntgenkontroller i flere år – inntil 4 år. Rotfylling av tenner regnes som en meget sikker behandlingsform. Prosenten av vellykkede behandlinger ligger på rundt 90-95% hos rotfyllingspesialister. Selv om prognosen for endodontisk behandling er høy, viser undersøkelser i store materialer at noen tilfelle ikke lykkes og må ha ytterligere behandling.
Kirurgi av den rotfylte tannen
I noen tilfeller lykkes man ikke i å behandle betennelsen, slik at den vedvarer. Årsaker til at man ikke lykkes kan være motstandsdyktige bakterier, vanskelig tann-anatomi, eller bakterier som sitter på utsiden av tannroten. I disse tilfelle vil man velge å utføre et lite kirurgisk inngrep – rotspissamputasjon (apisektomi).
Hensikten med kirurgi/operasjonen er å fjerne det infiserte området rundt tannen. Det gjør man ved å åpne opp bløtvevet rundt tannen.
Rotspissamputasjon (apisektomi):
Ved denne operasjonen fjerner man rotspissen til tannen hvor betennelsen fortsatt sitter. Etter at rotspissen er fjernet lages det en ny forsegling av roten fra rotenden.
Hva koster behandlingen?
Store jeksler vil kreve mer behandling og vil normalt være dyrest å behandle. En molar (jeksel) vil koste ca 6300 — 7700 kr, premolar (liten jeksel) 5000 – 6300 kr, og en fortann vil koste 4200 — 6100 kr. Vi vil på forhånd gi deg et prisoverslag.
Undersøkelsespris 1250 kr + eventuelle røntgenbilder. Eventuell kostnad for tilleggs undersøkelse vil pasienten bli opplyst om.
Trenger en rotfylt tann spesialbehandling?
Den rotfylte tannen er ofte en svakere tann på grunn av store fyllinger. Det er derfor ekstra viktig å få den rette etterbehandling slik at den kan vare lenge. Det vil være behov for å dekke tynne tyggetopper og svake deler av tannen med en sterk fylling eller en krone. Noen ganger vil en stiftoppbygging av tannen være nødvendig. Alt dette gjøres av den henvisende tannlegen.